#CultureFridays: Before…Love

Mă scuzați pentru că nu am fost activă săptămâna trecută, însă uneori viața ne pune piedică și ne distrage de la treburile noastre, cele de toate zilele. Din fericire, la mine a fost cu noroc, deci revin în forță cu o nouă zi de vineri culturală, în care vom vorbi despre deja o obsesie a mea (pe care am mai pomenit-o, p-aci, p-acolo), și anume trilogia ,,Before…”.

Mă refer, bine-nțeles, la filmele ,,Before Sunrise„, ,,Before Sunset” și ,,Before Midnight„, regizate de Richard Linklater și având ca protagoniști pe Ethan Hawke și Julie Delpy. Obsesia mea față de filmele acestea este cu siguranță nemărginită. Dacă majoritatea fetelor au o slăbiciune pentru poveștile de dragoste inspirate din romanele lui Nicholas Sparks, a mea este cu siguranță această trilogie; așa că, da, ei sunt my power couple, my OTP și ce expresii mileniale mai vreți.

Despre Before Sunrise (1995) v-am mai vorbit, pe scurt, în articolul despre Viena, dar cu mare plăcere mă voi repeta și aici. Jesse (Ethan Hawke, aici în tinerețea lui rebelă), un turist american, o întâlnește pe franțuzoaica Céline în tren. Aceștia încep să discute, având o conexiune instantă. Când ajung la Viena, Jesse o convinge pe Céline să coboare cu el, vrăjind-o cu faptul că, peste 10 sau 20 de ani, s-ar putea să nu fie mulțumită de căsătoria ei și se va întreba cât de diferită ar fi viața ei dacă ar fi ales un alt bărbat. În cele din urmă, aceștia se plimbă prin Viena, unde au în continuare conversații copleșitoare și dau de niște personaje interesante. La final, aceștia decid, în gară, să nu facă greșeala clișeică de a face schimb de numere de telefon, pentru că, zic ei, moare tot farmecul. În schimb, ei plănuiesc să se întâlnească în același loc peste 6 luni.

tumblr_olbfuaWKRk1viga46o1_400

După nouă ani, cei doi se reîntâlnesc la Paris, în Before Sunset (2004). Jesse ajunge la Paris cu ocazia turneului de promovare al noului său roman, inspirat de noaptea pe care a avut-o cu tovarășa în Viena, iar aceștia se întâlnesc într-o librărie. Ajung astfel să vorbescă și să își povestească viețile. Aflăm că el este căsătorit și are un fiu, iar Céline este avocată a mediului și are un iubit jurnalist. Amândoi prezintă ceva nemulțumiri în legătura cu viețile lor. Aflăm și ce s-a întâmplat cu acea „întâlnire” după 6 luni; bunica lui Céline a murit, așa că nu a reușit să ajungă, lăsându-l pe Jesse cu ochii în soare, cum ar zice românul. Pe măsură ce conversația progresează, el îi confesează faptul că a scris și publicat acest roman în speranța de a o revedea. În scena finală, ea îl duce la ea acasă, unde îi cântă la chitară un cântec despre scurta lor revedere.

tumblr_olbfsjM5x11viga46o1_400

După încă nouă ani, îi revedem în ,,Before Midnight” (2013), de data asta împreună. Aceștia sunt în vacanță în Grecia, alături de cele două fete gemene pe care le au. Discuțiile lor se învărt în jurul relației dintre Jesse și fiul său Hank și în jurul alegerilor profesionale ale lui Céline. Aceștia încep să se certe, exprimându-și fricile legate de viitorul lor împreună. La nervi, Céline îi spune lui Jesse că nu îl mai iubește. Aceștia se împacă, în cele din urmă, iar Jesse îi declară iubirea partenerei sale, spunând că nu știe ce altceva ar putea să își dorească.

tumblr_n64ctqsHic1qzj5t4o1_500

Este o trilogie de și pentru suflet; cu, despre și pentru doi. Nu știu de voi, dar cu siguranță este o poveste de iubire unică și complexă, din care cu toții putem învăța câte ceva. Vizionare plăcută, că tot vine weekendul! 🙂

 

tumblr_o6gx6cx9No1u5hj4eo3_540

tumblr_o6gx6cx9No1u5hj4eo2_540

tumblr_o6gx6cx9No1u5hj4eo1_540

“The first film is about what could be, the second is about what should have been. Before Midnight is about what it is.” -Ethan Hawke

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s