Prin Bucureștii lui Mircea Eliade

Navigam pe nemuritorul Facebook săptămânile trecute, când am dat de un eveniment care mi-a surâs în mod special, și anume revenirea traseelor culturale ,,Prin Bucureștii lui Mircea Eliade, organizate de A.R.C.E.N. Ca să îmi înțelegeți entuziasmul; Mircea Eliade este autorul meu preferat, iar Bucureștiul istoric mă fascinează peste cuvinte; deci Eliade + București = love.

Pe lângă date istorice și detalii din viața scriitorului, am aflat povești despre majoritatea clădirilor văzute și despre originalii proprietari. De asemenea, mi s-a demonstrat, mai mult decât am crezut până acum, câtă istorie există în București, istorie care, din păcate, e pe cale de dispariție. Aici mă refer, desigur, la sutele de case neo-clasiciste care dețin această istorie și care există peste tot în București, doar o mică parte din ele fiind reabilitate. Restul (care nu sunt demolate sau date cu lavabilă) stau să cadă, uitate de vreme și de lume, însă frumusețea lor nu moare. Avem preconcepția că Bucureștiul nu este nici un oraș frumos, nici un oraș istoric și nici unul cultural: ne înșelăm amarnic însă. În aproape același perimetru în care a copilărit Eliade, a locuit Mihai Preda între anii 1975-1980 și a murit Mihai Eminescu în 1889.

Aceasta este doar una dintre multele legături culturale ale Bucureștiului, care, din păcate, nu sunt știute de toată lumea. Tocmai de aceea recomand cu căldură aceste trasee; veți învăța lucruri noi la care nici nu visați sau vă așteptați. Astfel, din vorbă în vorbă, poate vom ajunge să realizăm în ce oraș trăim cu adevărat, prețuindu-l pe măsură.


,,Bucureştiul, îndeosebi, are cele mai toxice amurguri, în toate anotimpurile. E greu să rămâi singur, să nu te îndrăgosteşti, să nu-ţi cauţi pereche într-un astfel de oraş, în care soarele se stinge cu atâta melancolie…” – Mircea Eliade, ,,Nuntă în cer

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s